Κυριακή 14 Απριλίου 2019

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ


Απομένουν 40 ημέρες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019 και δυστυχώς ο απλός πολίτης-ψηφοφόρος δεν έχει ενημερωθεί  πλήρως για τον τρόπο διεξαγωγής τους και τις αλλαγές στις ισορροπίες που θα προκύψουν. Τα σενάρια για τα αποτελέσματα των εκλογών δίνουν και παίρνουν και η αγωνία στα στρατηγεία των παρατάξεων κορυφώνεται καθώς οι  αλλαγές που θα επιφέρει η απλή αναλογική του “Κλεισθένη Ι”, θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στη Νότια Κυνουρία. Οι αλλαγές αυτές θα διαμορφώσουν μια τάση στην τοπική αυτοδιοίκηση, που  επηρεάζει τους αιρετούς άμεσα τόσο σε επίπεδο διοικητικής, επιχειρησιακής και οργανωτικής κουλτούρας, όσο και σε επίπεδο πολιτικής στρατηγικής και συμπεριφοράς κατά την  προεκλογική περίοδο αλλά και μετεκλογικά.

Η γενική απαξίωση της πολιτικής, η κάθοδος παραταξιακών ψηφοδελτίων στις προηγούμενες αυτο- διοικητικές εκλογές και ο εσκεμμένος διχασμός αποδείχθηκαν ότι ευθύνονται για τη δυσκολία κατάρτισης ψηφοδελτίων ειδικά στη συμμετοχή των νέων. Ο τελευταίος είναι ο λόγος που κρύβει και συντηρεί την αδυναμία της πλειονότητας των αιρετών να χαράξουν κοινή αναπτυξιακή στρατηγική για τον τόπο, γιατί απλώς δεν επέλεξαν να συνεργαστούν την επόμενη μέρα της εκλογής τους και αρκέστηκαν να επιλύουν τα μικρά, καθημερινά και αυτονόητα προβλήματα με την ξεπερασμένη για την εποχή δικαιολογία, ότι δεν προέρχονταν από την ίδια παράταξη, οδήγησε στη μετατροπή του δημοτικού συμβουλίου σε διακοσμητικό όργανο και τη λεγόμενη ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου σε εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων .

Στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε, είναι πολύ σημαντικό ο δήμαρχος να είναι μορφωμένος, ώστε να κατανοεί τους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες που σχετίζονται με την υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής του για να είναι σε θέση να σκεφτεί μακροπρόθεσμα και στρατηγικά, να έχει ισχυρή παρουσία και διασυνδέσεις στην Περιφέρεια και τα Υπουργεία, ώστε να μπορεί να διεκδικεί με επιτυχία αναπτυξιακά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις προς όφελος του δήμου μας. 

Εξίσου σημαντικό είναι ποιοι θα εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι. Σε μία αντιπροσώπευση που λειτουργεί νοθευμένα λόγω των συγγενειών και της παραπληροφόρησης, δεν επιλέγονται οι “άριστοι”. Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς στο δημοτικό συμβούλιο (και όχι μόνο), να κατανοούν και να διαχωρίζουν τις προτεραιότητες από τις ανάγκες, να έχουν αποδεδειγμένα διοικητικές ικανότητες και οικονομικές γνώσεις και πάνω απ’ όλα να έχουν το θάρρος να εκφράζουν την άποψης τους. Η σύγκλιση των απόψεων και η συναίνεση στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας είναι οι αρετές που θα κάνουν τον δημοτικό σύμβουλο να ξεχωρίσει σε αυτή τη θητεία. Είναι χρήσιμο λόγω της απλής αναλογικής να εκλέξουμε τους “άριστους” και όχι τους “αρεστούς”. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο.

Οφείλουμε να σταματήσουμε το διχασμό για να μπορέσουμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για τον τόπο που αγαπάμε, να συσπειρώσουμε όλες τις ανένταχτες αλλά ενεργές δυνάμεις, τους νέους που θέλουν να προσφέρουν χωρίς να χαρακτηριστούν του ενός ή του άλλου ή να δημιουργήσουν αντιπάθειες και αντιπαλότητες, χωρίς εγκλωβισμούς σε ιδεολογικές προσεγγίσεις και κομματικούς συναισθηματισμούς, για να αξιοποιηθούν με διάλογο και διαβούλευση όλες οι προτάσεις για τον δήμο.

Στη νέα αυτή θητεία επιβάλλεται να συνδιαμορφώσουμε και να καταλήξουμε σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών, σύγχρονο, με προγραμματικούς στόχους, “χτίζοντας” για τις επόμενες περιόδους.

Έχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση των δημοτών, τους καλούμε να επιλέξουν τους 21 δημοτικούς συμβούλους  που έχουν τα προσόντα, τη γνώση και την ικανότητα να συνεργαστούν για την ανάδειξη και προώθηση του Δήμου μας προς όφελος όλων.

Οι εκλογές στις μικρές κοινωνίες είναι γιορτή και όχι πόλεμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου