Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 - ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟΣ ΠΛΕΟΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ‘’ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ’’


Ο δημοτικός σύμβουλος επιβάλλεται  να αντιληφθεί ότι ο ρόλος του, ειδικά τώρα με την απλή αναλογική, έχει αλλάξει και έχει διευρυνθεί. Ο σύγχρονος δημοτικός σύμβουλος θα πρέπει να είναι αντικειμενικός και να σκέφτεται στρατηγικά (όχι μόνο για την εκλογή του). Θα πρέπει με άλλα λόγια να είναι σε θέση, να αντιληφθεί και να αναλύσει διάφορα δεδομένα στο δήμο του, όπως τυχόν αναπτυξιακές ευκαιρίες που να βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, να προτείνει έργα ανάπτυξης, να συμβάλλει στην δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης και να είναι σε θέση να παρακολουθεί την υλοποίηση του. Δηλαδή να μην είναι γλάστρα!!!
Ο δήμαρχος είναι το πρόσωπο, που σύμφωνα με τον ‘’Κλεισθένη’’, πρέπει να εργαστεί συλλογικά και να προσπαθήσει να έχει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Ανάλογη στάση θα πρέπει να έχει και με τα ανεξάρτητα εκλεγμένα συμβούλια των κοινοτήτων. Η πόρτα του γραφείου του δημάρχου δεν θα είναι ανοικτή….μόνο για να παίρνει αέρα. Θα πρέπει να μοιράσει αρμοδιότητες άν θέλει να μην είναι θεατής των εξελίξεων. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί τους εκλεγμένους συμβούλους, των οποίων οι αντιμισθίες θα πρέπει να αφορούν διοικητικούς ρόλους αλλά δημιουργεί και ενεργούς πολίτες. Για τους ‘’κουβαλητές’’ ψήφων ο υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να βρεί μια καλή δικαιολογία αφού ο ‘’Κλεισθένης’’ δεν του δίνει το μπόνους των εδρών. Για αυτούς που δεν θα εκλεγούν οι υποσχέσεις του για την μετά εκλογών περίοδο δεν θα μπορούν να τηρηθούν.
Οι αυταρχικές συμπεριφορές του παρελθόντος έρχονται σε σύγκρουση με τον αναβαθμισμένο και κυρίαρχο ρόλο που αποκτά ο δημοτικός σύμβουλος και αφαιρούν από  το δήμαρχο τις δυνατότητες της προηγούμενης περιόδου. Ο σύμβουλος έχει την πλήρη ευθύνη σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Είναι αυτός που θα εμπιστευθεί ο πολίτης να διαχειριστεί και να διασφαλίσει ότι τα χρήματα που καταβάλλει ως τέλη έχουν ανταποδοτικότητα. Ως εκ τούτου ο δημότης αποκτά ενεργό ρόλο.
Ο συγκεντρωτισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός, που μπορούσε να επιβάλλει ένας δήμαρχος και ο περίγυρός του, σε ενεργούς δημότες θρυμματίζεται μέσα από το πλαίσιο που ορίζει ο ‘’Κλεισθένης’’, ο οποίος προβλέπει τοπικά δημοψηφίσματα, συνελεύσεις και συμμετοχή στις εξελίξεις μέσα από διαβουλεύσεις.
Στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος παύει να έχει το ‘’αλάθητο’’ και θα πρέπει να αναζητά συναίνεση όχι μόνο από την πλειοψηφία αλλά και τη μειοψηφία. Του δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιεί σε θέσεις ευθύνης (πχ αντιδημάρχου) ικανούς συμβούλους από κάθε παράταξη. Η φράση ‘’τα παράπονά σου στο δήμαρχο’’ θα ηχεί ως αστείο και θα χρησιμοποιείται μόνο με τη μεταφορική της έννοια, αφού δεν θα μπορεί να επιβάλει την άποψή του.
Είναι ξεκάθαρο ότι ισχυροποιείται η ψήφος του δημοτικού συμβούλου καθιστώντας τον υπεύθυνο για την κάθε απόφαση και πλέον δεν θα μπορεί να κρύβεται πίσω από οποιαδήποτε παραταξιακή γραμμή γιατί κάθε ψήφος θα έχει σημασία.
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό βήμα για να λύνονται προβλήματα με βάση τη συναίνεση, τη σύγκλιση των απόψεων και τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Το ερώτημα λοιπόν για τον δημότη της Νότιας Κυνουρίας, είναι ποιο σχήμα δημοτικού συμβουλίου θα προκύψει με το νέο τρόπο κατανομής των εδρών, που θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να μην συρθεί ο δήμος σε ακόμα μία αποτυχημένη θητεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου