Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

ΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ -ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


Κατά τον Πλάτωνα, μία από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν κατώτεροί σου. Το ίδιο και στα κοινά σε τοπικό επίπεδο. Υπάρχουν άνθρωποι ικανοί που ασχολήθηκαν είτε εντός πλειοψηφιών, είτε ως μειοψηφία αλλά ελάχιστοι παρέμειναν με τις ίδιες ιδέες και αρχές που ξεκίνησαν. Αυτοί οι λίγοι πορεύτηκαν με την ταμπέλα του γραφικού ή στην καλύτερη των περιπτώσεων του ρομαντικού αφού το σύστημα είχε τη δυνατότητα να τους απομονώνει. Άνθρωποι που ξέρουν να λειτουργούν ομαδικά για το καλό μιας ιδέας, ενός τόπου. Εθελοντές, ακόμα και με αντιμισθία, αφού παράλληλα με την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αναλαμβάνουν θέσεις διοίκησης στο δήμο ως αιρετοί και καλούνται να σπάσουν ‘’αυγά’’ αν θέλουν να είναι δίκαιοι με τους συμπολίτες τους. Με την πιθανότητα του κοινωνικού αλλά και επαγγελματικού αποκλεισμού να παραμονεύει, πολλοί αποστασιοποιούνται από τα κοινά με αποτέλεσμα το κριτήριο επιλογής κατά τη σταυροδοσία να είναι λόγω συγγένειας, δημοφιλίας, ηλικίας, φύλου κ.α.. Με λίγα λόγια το σύστημα τους θέτει εκτός.
Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, του Μαΐου 2019, δεν υπάρχει πιθανότητα να εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, δηλαδή με 50,01%, αν οι συνδυασμοί θα είναι τέσσερεις. Από την άλλη πλευρά, η πιθανότητα να είναι τρείς συνδυασμοί, θα οδηγήσει το δήμο σε σίγουρη ακυβερνησία αφού οι δύο πρώτοι θα είναι πολύ κοντά στο 46-47% ο καθένας (με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης αναμέτρησης) διότι θα μοιραστούν το 93-94% και θα εκλέξουν από 10 συμβούλους, ενώ έναν θα εκλέξει ο τρίτος συνδυασμός με 5-7%. Αν κάποιος πάρει πάνω από 50% θα εκλέξει 11 στους 21 συμβούλους, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε 1 από τους 11, θα έχει τη δυνατότητα να συναλλάσσεται με το δήμαρχο. Τα παραπάνω πολύ πιθανά σενάρια δεν διαφέρουν από την κατάσταση της ισχυρής πλειοψηφίας που ήταν δέσμιος ο δήμος καθώς το δημαρχοκεντρικό σύστημα των αποκλεισμών, των μικροπολιτικών συμφερόντων και των εξυπηρετήσεων  θα συνεχίσει να ισχύει με κανένα όφελος για το δημότη και τον τόπο.
Στην περίπτωση της καθόδου 4ου συνδυασμού, με βάση το σφυγμό της τοπικής κοινωνίας, ο 1ος θα λάβει 39-43% και θα εκλέξει 8-9 συμβούλους στους 21, ο 2ος θα λάβει 32-35% και θα εκλέξει 7 συμβούλους στους 21, ο 3ος θα λάβει 17-22% και θα εκλέξει 4-5 συμβούλους στους 21, ο 4ος θα λάβει 5-7% και θα εκλέξει 1 σύμβουλο στους 21.
Από το πρώτο κιόλας δημοτικό συμβούλιο θα φανεί ποιός συνδυασμός θα έχει τη διάθεση και την τόλμη να στηρίξει την ομαλότητα και την αναπτυξιακή πορεία του δήμου, να προχωρήσει με συναίνεση χωρίς να τον φοβίζει το ‘’πολιτικό’’ κόστος και η εξάρτηση με την ‘’καρέκλα’’ και να ενημερώνει διαρκώς τους δημότες για τις εξελίξεις.
Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις κομματικές μας ταυτότητες. Οι δημότες πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που ξέρουν να ‘’διοικούν’’ μόνο έχοντας πλειοψηφία ή συναλλάσσονται για την εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου