Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ…ΚΟΥΒΑΛΗΤΕΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νόμου ‘’Κλεισθένη’’ στις δημοτικές εκλογές του Μαϊου 2019 είναι ότι σε κοινότητα άνω των 300 κατοίκων, ο υποψήφιος πρόεδρος θα καταθέσει στο Πρωτοδικείο αυτόνομο συνδυασμό ο οποίος δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση και εξάρτηση από οποιονδήποτε διεκδικεί το δήμο συνολικά. Το ίδιο ισχύει και για τις κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων όπου ο υποψήφιος πρόεδρος θα εκλεγεί από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο συγκεντρώνοντας τους περισσότερους σταυρούς.
Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση, σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, δεν υπάρχει πιθανότητα να εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή εάν οι συνδυασμοί θα είναι πάνω από τρείς. Αναλύσαμε την περίπτωση της καθόδου 4ου νέου και ανεξάρτητου συνδυασμού, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο 1ος θα λάβει 39-43% και θα εκλέξει 8-9 συμβούλους στους 21, ο 2ος θα λάβει 32-35% και θα εκλέξει 7 συμβούλους στους 21, ο 3ος θα λάβει 17-22% και θα εκλέξει 4-5 συμβούλους στους 21, ο 4ος θα λάβει 5-7% και θα εκλέξει 1 σύμβουλο στους 21.
Ο 1ος συνδυασμός, από τους 8-9 συμβούλους που θα εκλέξει, οι 4-5 (συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής) θα εκλεγούν από την ενότητα του Λεωνιδίου, οι 3 θα εκλεγούν από την ενότητα του Τυρού και ο 1 θα εκλεγεί από την ενότητα του Κοσμά. Εάν δεν καταφέρει να εκλεγεί δήμαρχος τη 2η Κυριακή, ο επικεφαλής του 1ου συνδυασμού θα καλύψει στο νέο δημοτικό συμβούλιο τη μία θέση από τις 4-5 των συμβούλων, απομένοντας 3-4 σύμβουλοι από την ενότητα του Λεωνιδίου.
Ο 2ος συνδυασμός, από τους 7 συμβούλους που θα εκλέξει, οι 6 (συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής)  από την ενότητα του Λεωνιδίου και ο 1 από την ενότητα του Τυρού ή σε άλλη περίπτωση, οι 5 (συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής) από την ενότητα του Λεωνιδίου και οι 2 από την ενότητα του Τυρού. Εάν τη 2η Κυριακή καταφέρει να εκλεγεί δήμαρχος ο επικεφαλής του 2ου συνδυασμού θα παραδώσει στον 8ο του συνδυασμού του μία θέση συμβούλου στο νέο δημοτικό συμβούλιο στην ενότητα του Λεωνιδίου, αφού θα αναλάβει δήμαρχος, χωρίς βέβαια δικαίωμα ψήφου.
Ο 3ος νέος και ανεξάρτητος συνδυασμός από τους 4-5 συμβούλους που θα εκλέξει, οι 3-4  (συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής) από την ενότητα του Λεωνιδίου και ο 1 από την ενότητα του Τυρού.
Παρόλα αυτά, εάν στις εκλογές του 2019 λάβουν μέρος οι ίδιοι 4 συνδυασμοί όπως το 2014, ο 5ος νέος ανεξάρτητος συνδυασμός, θα αποτελέσει τον ορισμό της εφαρμογής της απλής αναλογικής αφού θα αποσπάσει ποσοστά από όλους τους χώρους, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού του από τους δύο πρώτους καθώς στις τάξεις του θα υπάρχουν άνθρωποι μετριοπαθείς, συναινετικοί και συνεργάσιμοι που έχουν αποδείξει το πραγματικό τους ενδιαφέρον για το καλό και την ανάπτυξη του δήμου.
Εν κατακλείδι, κανείς υποψήφιος δήμαρχος δεν μπορεί να δεσμεύσει αλλά ούτε και να υποσχεθεί για μετά τις εκλογές στους υποψήφιους συμβούλους, προέδρους και κάθε είδους κουβαλητές ψήφων, μικρές ή μεγάλες εξυπηρετήσεις, αφού δεν θα έχει την δύναμη και την πλειοψηφία να αποφασίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου